Monday, 30 November 2015

Medan Trip

Assalammualaikum....

wah dah lama tak menaip kat blog..bersawang dekat 2bln..hhaha dah nk masuk disember dah pun....kikikiki btw xda pe pun...nak citer iuolss ke Medan tuk kedua kalinya . nah tgk la citer taun 2011 medan trip 1 & medan trip part 2.

Ok. Kali ni caah pegi ber5. ambik guide ngn Joe Van Black-on . recommend if uolls nak aktiviti adventure + backpacking style. blh add joe kat fb. 


Bye bye Malaysia
Day 1

Ktrg pegi 6d5n. lama kan sbb kali ni pegi lama sikit. mmg puas la jalan kot. hahhahaa. first day smpai terus ke abadi pool. tmpt cantik tp syg ujan. nak smpai ke abadi pool kena hiking pelagura dkt 30minit tp rasanya lebih 30minit sbb byk henti, jalan licin. kononnya xmo mandi ambik kaw sekali ujan kena jgk sbb baju suar dah lencun kena dek air hujan. yg kelakor ada la org tu (mekniz ngn yuyu jatuh byk kali...siap jln landai pun terjatuh...hhahaa kelakar tp apakan daya tuan badan pun tak larat nk jln...) huhuhuhu . seharian kat sana smpai ke ptg.penat giler kot hiking pelagura pastu ktrg balik bandar medan tuk makan dan terus ke parapat. ktrg stay kat guest house. (Dorbon Village)  mmg cantik guest house tu dekat ngn danau toba. cun abis lokasi. Makcik yg jaga umh tu pun baek.. 

Sblm Hiking ceria semua





Day 2
Bangun pagi...selfie seround dua dpn guest house. pastu langsung terus ke bukit kapur. ambik masa dlm 2 3 jam jugk la..hahhaa lama rasa dok dlm kete.. bontot dah sakit2 rasa. ngn jalan bengkak bengkok.tp xpela jln punya pasal belasah jee

Dalam perjalanan ktrg singgah ke Musuem Silalahi. Blh tahan besar la jgk musuem ni. tgk tgk pastuu gambo je lebih... 

pastu ktrg jln ke batu kapur...air dia panas giler kot..blkg ngn kedai org je kawasan dia. nk citer pnjg sangat tgk pic jelah,,,dh sakan posing maut ktrg move ke air soda.. tp ktrg tak mandi..lepak lepak pastu makan..balik parapat tdo..hhehee


Musuem silalahi



batu kapur 
Blkg ktrg tu la air soda..

Day 3 

Ktrg move out dari guest house. pastu terus ke danau toba. ktrg explore satu danau tu...mmg puas gila jalan.. bak kata org view cantik tp nk smpai punya la seksa.. mcam2 kena buat. hiking la apa la...jln cam suster ngesot la....hotel ktrg kat danau ni mmg cantik..view perghh walaweh tepi danau.. mmg cunla...Stay kat Saulina Resort Samosir. Jalan kat teletubbies hill1 & 2. Pegi Efrata waterfall . 


anak dara over acting

flying without wings
view dari bukit mana ntah 
Efrata waterfall



day 4

Check out dari saulina resort ..pusing2 pulau samosir lg...kiranya ari ni byk pitstop view view cantik je...hahhaa then ktrg da meniti sikit..hhahaha hat ni kelakor...aniz nk seberang ke bukit kecil sampai merangkak la..hahhaha si joe siap ambik video lg.hahhahaa mmg opsss tp ktrg berjaya melepas dgn jayanya..hahhahaah. then ktrg ke sipiso piso waterfall..

pastu ktrg move ke berastagi.,smpai berastagi pun dh malam..sampai hotel terus masuk tdo..sbb esok paginya nk bgn awal kul 6 tuk hiking gunung sibayak


View dari hotel




Day 5

Ktrg stay kat hotspring berastagi tp sbb dh smpai malam..masing2 nmpk katil hotspring tu pejam mata je,ahhaha ngn malam tu black out..tp seb baek la sbb kawasan tu mmg sejuk..jd xda hal xda kipas letrik semua..hahhahaha tp yg pasti mekniz kena buli ngn kami berdua..kan kan ceq nida..hahhahaaa

Awal pagi ktrg bgn..padahal lmbt jgk ktrg bangun tp lg lmbt guide ktrg..ktrg kejut dia bila semua dah siap..hahaha pndai tak..nti kena bising klu ktrg lmbat..hahhaa yg pasti guide gila guest pun gila....hahhahaaa . kul 8 ktrg hiking gunung sibayak . katanya hiking 30minit..hahah tp dkt 45minit jgk naek smpai puncak..hahhaa mmg semput rasanya..siap berhenti sbb tinggi gila..rasa nk pengsan hiking..hhuhuhuh ngh tak bawak kasut pakai je kasut getah maroon i tu..berjasa jgk kasut tu..hahhahaa ..dah smpai puncak macam2 lak aksi ktrg buat..smpai dah xtaw nk posing sbb ambik gmbar je aksi yg sama..rosak..hahhahaa

dekat sejam jgkla ktrg dok atas tu..pastu trun salin baju. then pusing2 kat area berastagi. ktrg pegi masuk the hill hotel and resort. taman private siap ada kangaroo + private garden. posing ala2 model semua..hahhahahhaa. then ktrg pulang ke town medan. 






cara cara org nk melepasi titi..hahhahaa
blkg i tu gunung sinabung yg masih aktif

Day 6.

Last day kat medan. ktrg stay kat Sulthan Hotel. flight ktrg petang. pagi2 check out then terus ke pajak ikan. shoping time..stghari shoping kat situ..klu boleh sume nk beli...iolss beli telekung dan kain pasang dan kain batik... beli tuk diri sendiri dan opkos tuk my mummy....wajib beli klu tak hahhahahha....flight kul 630ptg ..packing balik beg beg sbb takut kena kastam kat KLIA.. smpai klia2 fuhh selamat..kastam kata jln jlan..bahagia rasanya...

Done for Medan trip....next vacay taun dpn.....3plan tuk taun dpn. mudahan masih pnjg umo tuk travel lg..hhaha dan yg pasti kena bayar ptptn..haahahhahhaa






kami ber5 plus guide yg gila dan kawan dia yg sporting 

1 comment:

  1. siang kak, boleh tau kah nomor telepon dorbon village? saya dah cari-cari di google tidak dapat , terima kasih

    ReplyDelete