Friday, 14 March 2014

Jejalan Bandung & Jakarta 2014

Assalam,

Dah semigu rasa baru balik dr bandung,... malas ya amat nk update blog n mood kerja mmg xda..hehehe inilah akibatnya klu cuti lama sgt smpai xda mood nk keje..hehheee
last week. Caah ngn my fren lia pergi jakarta-bandung..tp ktrg lama kat bandung. ini bukan kali pertma ke bandung. dh kedua..kali ni ktrg tak pkai supir yg sama masa p bandung dulu dan hotel pun yg lain..



excited dah kurang bila pegi kali kedua..hahhaa ktrg biasa2 je tangkuban perahu pun tak pegi sbb ari tu dh pegi cuma ktrg excited ke kawah putih, mmg ohsem giler tp syg masa ke sana hujan. tgu ujan renyai baru ambik gambo lg..mmg terbaek.masa kat sana ktrg jumpa kawan baru. Dewi dan Dian, Dian dr Bandung. yg dewi lak dari medan. mmg kelakar abis tp kurang2 da yg leh ambik gmbo ktrg berdua..hehe thanks korang nti update2 kat twitter ya..

ktrg kat sana 6d5n ..mmg lama giler dan ktrg stay kat jakarta dua malam..mmg terbaek la..so far percutian yg best ..sbb ktrg berdua je..hahhahaha ..dpt pak supir lak yg muda lg..baru 25tahun tp biasa la muda lg..pengalaman tak byk..hehhehee

Hotel :

1. Hotel Bukit Dago - Hotel dalam 2bintang cmtu..boleh la klu yg kurang bajet kan..smlm tuk bilik standart rp 175.00, disbbkan dh terbooking ktrg ambik standart je bilik ngam2 je tp yg best keliling blik penuh ngn cermin..hhahahaa bgs klu nk ambik, ambik bilik dulexe harga dalam rp 240.00je . Wifi da kat lobby je. tp mmg laju wifi dia..hehehe .kawasan sekitar da Indomaret, ada pizza hut klu lapo malam2 leh p jenguk. Breakfast kat sini seriusly tak kenan dihati...


rate kat Hotel Bukit Dago

2. Hotel Amaris Chimpales - Hotel ni mmg best. Caah booking hotel ni dari groupun tuk 3d2n RM 195.00 Sahaja, bilik standart, wifi da dalam bilik. Breakfast ok la dr bukit dago tp tak mencapai piawaian tekakku..hehhe tp ok je..Hotel ni bersih, selesa la klu nk bawak family..Hotel ni dekat2 ngn hotel Cihampales 2 klu tak silap. da indomaret dpn hotel, sblh hotel da sekolah klu tak silap. kat sini bebas dr peniaga2 yg datang jual. http://amarishotel.com/amaris-cihampelas



3. Hotel City Icon Residence - lokasi dia area jalan mangga dua, hotel dia sblh ngn DIVA by rossa. mmg syok la leh karok kat situ..hahhaha . bilik okla bersih jgk dan besar..sesuai tuk bajet punya org. Caah berurusan ngn hotel ni melalui email je..deposit tak diperlukan tu yg bagus. org2 hotel pun bagus layanan dia. makanan dia mmg murah dan sedap kot..Dr hotel nak ke mangga dua naek bajaj dalam 20minit cmtu..ktrg kena cas dalam Rp 10.000. Dekat2 ngn hotel da indomaret, da dunkin donat..klu sakit dekat ngn hospital..hehhee .jalan jalan sekitar lak fulamak serius banyak giler org jual obat kuat..ahaks
ni rate hotel tu

Standard. Rp.240.000
Superior. Rp.265.000
Deluxe. Rp.290.000
Suite. Rp.315.000

Sume hotel ni bg caah ok la..tp satu je Hotel bukit dago ngn hotel city icon ni xda iron. tuk hotel amaris lak da tp kena tgu turn ..sbb rasanya satu floor da satu je..dia bg 30minit je tuk iron..hahha ktrg iron la byk2..

Makanan

-kali ni ktrg makan kat tmpt yg biasa2 je..tp mmg superhb makan kat steak luar biasa. harga stik dia mmg murah giler. Dani yg bawak ktrg makan kat sini..hehe mmg okla sedap kot..hehee 2kali ktrg makan kat steakluarbiasa ni. yg lain masa trun dr kawah putih ktrg makan kat saung gawir (makanan khas sunda). ni pun sedap giler. ktrg order ikan gurame goreng, sambal hijau, sayur asam, etc..Sambil makan buah strawberi yg ktrg petik ..ada ktrg singgah kedai makan yg jual pisang cheese ..ni terbaek giler cheese dia mmg byk giler mmg murah giler dan sedap..sgt terbaek kot ..ada satu kedai makan..Gampoeng aceh kat jalan pe ntah.. makanan dia okla sedap tp pedas bg aku yg tak kuat pedas ni mmg ckp dh pedas la..tp rasanya rasa dia ok je. yg lain2 ktrg makan fast food jee..






Tempat Menarik yg ktrg singgah selama kat bandung/ jakarta

1. Pasar Baru Bandung - macam biasa la kat sini tempat shoping yg ok.sume ada jual kat sini. kain sulam , telekung, kain batik, tudung, kek, blouse , jubah everthing da kat sini. yg penting korang pandai tawar..

2. Jalan Dago/ Jalan Riau/ Jalan Cimpales - sini banyak Factory outlet yg brand2..harga mampu milik punya..dari budak kecik smpai dewasa dr size xs smpai xxl..korang pilih je mana FO yg korang kenan. cam caah, suka pegi FO kat jalan riau. mmg jalan dago kebykkan fo dia murah2 tp jalan riau pun ok sebenarnya. wlpn mahal harga mampu milik lg. xda la mahal sgt pun. Beli baju kat adam ngn humaira jeans n tshirt pun tak smpai RM100.00 dh leh dpt 5helai camtu. Ktrg ada singgah kedai anak kecil kat jalan pe ntah. mmg khas tuk anak2 kecil je..baju kanak2 sume..majoriti masa pegi ritu tgk sume org dr malaysia yg singgah. FO yg singgah cam heritage, Summit, Grenade, etc. kat Jalan cimpales ktrg singgah beli tshirt je kat tepi2 jalan..sbb hotel dah area situ dah malas nk jalan byk..




Kebun Strawberi

3. Trans Studio Bandung - Btw ni kali pertama jejak kaki kat trans studio bandung ni..byk game. ini aktiviti indoor game. ala2 cam times square tp ni lg mencabar. Harga masuk Rp 150.00 . Boleh la tahan harganya tak mahal sgt..hehhe ktrg pegi ni dalam separuh hari ..mgkin pg tu dh penat shoping kat pasar baru smpai sini dah xda bpa nk ada mood. Btw xda mood pun i tetap main game dia.. Rollercoaster dia je tak main sbb takut giler. Ngeri giler . Ckup la main game kat genting highland wargh..Game2 ni sume main sorang. My fren tak minat nak main game2 yg menguji Adrenalin ni..Hahhaha. Caah main yg mencabar Giant Swing and Vertigo.. Pergh rasa nk terkuar dr tempat duduk tu..mmg giler ar. Jerit kejap je pastu diam sbb dah cuak tgk bawah..tnye lg sah2 pejam mata. hahhaa tp masa main game vertigo tu pergh berdua je ngn lelaki dr indonesia tu.blh lak dia request lg satu round.. masa tu redha je..huhuhuh tp best jgk.
- ada game kat lost city tgk cam best tp disbbkan tak bawak baju extra tak jd nak main..sbb baju basuh kot klu main game tu. so ktrg pusing2 ambik gambo then main2 game yg giler mencabar tuk kanak2..ahak
superhb roller coaster



4. Kawah Putih - kawah putih ni klu tak silap belah bandung selatan ..perjalanan dalam 2jam klu tak silap..mmg lama giler dlm kete..bosan kot..hahahha disbbkan ktrg berdua je klu nak naek keatas pkai kereta sah2 mahal sbb ktrg yg tanggung sendiri..pak supir tak tanggung. so ktrg naek la kenderaan dorang..ada lah dlm 15minit nak naek atas..Bergmbo kejap pastu ujan punya le lebat. so ktrg tgu la kat tmpt rehat dia semntara ujan reda..dh reda ktrg sambung bergmbo balik..gmbo sampai puas..hahhahaha




aku, lia, dewi ngn dian
5. Taman Kopo - Btw taman kopo ni tempat jual telekung dan kain sulam yg borong..mmg murah giler tp harga kat sini xleh nego. mmg harga pas.. so klu kat pasar baru leh lg bid klu nk dpt murah..dtg sini mmg rambang mata..corak dia lebih kurang je klu kat pasar baru xda la the latest item sgt..hehhee



6. Kartika Sari/ Amanda kek - Kali ni singgah dua2 tempat..sebab dia sebaris je pun. mula singgah kartika sari ..sempat membeli kek kukus kartika sari ngn biskut cheese dia..sedap gak. then pegi amanda..pergh kat amanda beli smpai 5kotak..sbb mber2 opis kirim dan beli jgk tuk dak umah..mmg terbaek borong byk giler..hehhe



7.Taman Mini Indonesia  - Kat sini masuk dalam Rp 10 ribu klu tak silap..ktrg pusing sini pun dah petang. caah bg suggestion if nak masuk sini better sehari sbb tempat dia luas giler ..macam2 rumah di seluruh indonesia da kat sini..ala2 taman mini malaysia kat melaka tu tp kat melaka ni kecik je..kat jakarta ni mmg luas kot. nak jalan kaki tak terlarat sbb naek kete..xda la lenguh. tak sume ktrg masuk jgk. kat sini pun da keretapi dan cable car klu sapa yg berminat nak naek tp harga lain la ye..hehe kat sini kedai makan byk. jgn risau kalu lapo ..hehehe




Di istana pagar ruyung padang ( dalam tmi)
8. Monas - Monas ni tanda mercu jakarta. so wajib singgah sini. dan boleh naek kat atas tu tp disbbkan punya la ramai giler nk naek terpaksa batalkan hasrat tuk naek kat situ..bergambo kat sekitar bawah2 je.kat kawasan sekitar kalu nk beli tshirt, fridge magnet mmg byk pandai2 la nego rage.

9. Tanah Abang - Ni tempat shoping...mmg luas giler dan bertingkat2 mmg tak larat nak abiskan satu bangunan tu..mmg letih beli mana yg tak sempat nk beli kat pasar baru je..kat sini xyah nk beli kain sulam..mahal giler bgs cr kat pasar baru je. Kain kebaya kat sini cantik2 (klula kurus confirm dah rembat satu). kat sini dr sudut pandangan kaki shoping byk baju dah siap klu nk cr jubah, blouse, byk kat sini ok. the best klu nak beli kain lace wat baju pegantin ke tunang ke..sini sesuai mmg cantik2 kot...berangan lebey bila nk kawen pun xtaw..ahaks klu kawen dtg beli kat sini jelah..hehhe ku sanggup dtg wlpn tiket mahal..hahhhaa

10. Mangga Dua Square - kat sini xda pe sgt pun..macam shoping mall kat msia je.hahaha so tak minat sgt usha2 cuci mata je..motif ke sini sbb naek cr makan then naek nak bajaj dr hotel ke sini....

11. Thamrin city Mall- Kat sini klu nk shoping pun blh...byk baju dah siap la..blouse sini pun cantik2..hehe tudung pun byk..tshirt pun da..nak cari tempat makan pun senang je kat sini..fast food pun banyak pilih je mana satu nak makan.jnji da duit..hehhee

12. Diva by Rossa- btl2 sebelah hotel yg ktrg stay..dua malam berturut2 p menyumbangkan suara kat sana..sejam kat sana da la dlm Rp 8++.00 lupa lak yg sebenarnya..sbb resit2 dah buang ..hahhaa tp jgn risau lagu malaysia pun da taw tp tak byk la..ada retis2 yg popular je..

13. Lupa dah nama jalan yg beli cd...tp dekat ngn masjid agung bandung..area situ byk org jual2 CD, VCD..murah2 je sekeping Rp 5000.00 sahaja..murah kan

setakat ni je cerita jalan kali ni..next trip inshallah ke Hcm Vietnam..(jalan lagi parah dah)

 if da yg berminat nak tgk cerita first time ke bandung silakan.

the next entry- update pic yg comey2 belako..klu rajin sbb nak abiskan satu entry pun ambik masa n mood kerajinan yg terlampau


Megediks dalam kete
Baju Tuk adam





otw dari jakarta ke bandung....



7 comments:

  1. wah seronoklah.. nak revisit lagi tempat tu buat sekian kalinya..but kita bagi habis tempat lain dulu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tu,..abiskn tmpt lain bru dtg balik

      Delete
  2. APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


    1 CAR TOYOTA AVANZA FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    email : adrianiku@gmail.com
    info package & itinerary : info@kya-travel.com
    customer service : cs@kya-travel.com
    blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    homepage travel : www.kya-travel.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete
  3. Salam,
    Jom pegi bandung murah jer 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *minimum 6 pax
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    Mohd Tony
    Whatapps / call / sms :
    +62 858 6137 8328 (fast response)
    Email :
    Tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

    salam ... terimakasih banyak banyak sudah sudi memberikan ruang kosong untuk promote pengkhidmatan transport saya di blog yang best sangat ini

    Yuk!! ke Bandung shoping & liburan. dika ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan
    (Company Name : diekha tour)
    Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv Suzuki, Coster & Bas.

    Anda boleh melawat beberapa tempat menarik di Bandung dengan menggunakan perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

    diekha tour membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan di Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

    Kereta Taip Daily/14 jam

    Suzuki APV ( 7seat )
    Toyota Avanza ( 6seat )
    Toyota Innova ( 7seat )
    KIA Pregio ( 10seat )
    Isuzu Elf ( 11-15 seat )
    Isuzu Elf Long ( 16 seat )

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.



    Email: diekha38@gmail.com;
    phone +whats app: +6281 320 627 412
    Fb. : diekha38@gmail.com / pusing pusing bandoeng

    ReplyDelete
  5. Pakar Holiday adalah biro perjalanan wisata dan perencana wisata (tour planner) untuk perorangan, keluarga, kelompok kecil maupun kelompok besar yang menyediakan beragam paket wisata di Bandung, Pangandaran, Yogyakarta, Jakarta, Bogor dan beberapa tempat lain yang sedang kami kembangkan.

    http://pakarholiday.com/

    pakarholiday Bandung

    2nd floor
    Jalan Terusan Jakarta no 378 kav 49
    Kota Bandung
    Tlp +6288218357412 , Mobile +6281224413595
    WhatsApp : +6287821738686
    Email : infopakarholiday@gmail.com
    Website : www.pakarholiday.com

    ReplyDelete
  6. Salam sejahtera Tuan / Puan, Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin)... Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat tuan/puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282214441280

    WhatsApp : +6282214441280

    Website : www.paketpelanconganbandung.com
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung(Dhani tour Bandung)

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...


    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET HEMAT BERUPA TRANPORT DAN HOTEL.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung. Wassalam, Terima kasih...
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Terima Kasih...

    ReplyDelete